Ga naar inhoud

Opslag van filmpjes van motortripjes


Nijn
 Delen

Aanbevolen berichten

Vorig jaar heb ik een VIRB Ultra 30 aangeschaft en hier enkele lange trips mee gefilmd. Resultaat: een gigantische lading GB's die ik ergens op moet slaan voordat ik deze kan bewerken. Van oudsher werk ik met een externe HHD waarop ik foto's, back-ups etc bewaar, maar deze is niet geschikt voor het filmmateriaal van de VIRB. Dus er moet wat anders (bij) komen. Maarja, wat is dan de beste keuze?

  • externe SSD (lijkt me betere keuze dan HDD)
  • NAS
  • nieuwe laptop met meer opslagcapaciteit (huidige is paar jaar oud, I7 met 2x 500GB)

 

Het handigst is (denk ik) als je de mogelijkheid hebt om ook op vakantie al bestanden te kunnen uploaden/back-uppen. Dan valt een nieuwe laptop al af. Wat zou dan handig zijn, uploaden op een NAS? Gaat misschien weer heel traag als dat via WIFI moet. Een SSD, kan dat ook zonder tussenkomst van een laptop? Ik las iets over een externe SSD waarin ook geheugenkaart slots zitten. Kan je dan wel één op één overzetten? Slaat hij dan ook de bijbehorende G-metrix data op?

 

Al met al kom ik er dus niet echt uit :087:. Hebben jullie misschien tips?

aangepast door Nijn
Link naar reactie
Delen op andere sites

Persoonlijk kies ik voor een cloud-opslag. Voor alles. Altijd en overal beschikbaar (tenzij je geen internet hebt). Nooit zorgen over back-ups. En zeer betaalbaar. Voor € 20,= per jaar heb je al 100GB. Voor een paar tientjes meer zit je zo op een TB. Een goede laptop met bescheiden SSD opslagcapaciteit en een snelle geheugen/werkprocessor (minimaal i5 8e gen) heeft dus mijn voorkeur. 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Tsja.... dat is een lastige maar de basis van het probleem ligt aan je opname gedrag typisch voor een beginner :39:

Geen idee hoe het met de Virb zit maar bij de GoPro kan ik een loop opname instellen. Ik heb deze op 20 min staan en die 20 min is opgedeeld in 4 secties van 5 min.

Wanneer de 20 min voorbij zijn dan begint hij de eerste 5 min te overschrijven en dan de 2e enz enz.
Als ik een leuk stuk heb dan moeten ik even de 20 min in de gaten houden en na 20 min dat druk ik op stop en slaat hij die 20 min op, dan start ik 'm weer voor een nieuwe 20 min.
Zo heb ik alleen de stukken waarvan ik weet dat er iets leuks is geweest en alleen de stukken vlak voor een stop want ik heb een continue voeding en als ik de motor stop zet dan gaat de GoPro uit en slaat hij die laatste 20 min dus op. Ik kan ook kiezen voor andere tijden zoals 5 min of een uur en een aantal er tussenin.

 

Dan even een antwoord op je vraag maar die zal niet bevredigend zijn omdat je een keuze moet maken tussen duur of traag.
De meest veilige optie is een NAS met een paar 2 Gb SSD schijven in Raid. Dan heb je 2 vliegen in 1 klap want dan heb je een snelle opslag en meteen een back-up systeem die je ook voor alle andere bestanden kan gebruiken. In feite een persoonlijk cloud.
Wil je deze van overal ter wereld (of ten minste ook van buiten je huis) kunnen bereiken dan moet je een XS4All abonnement nemen want dit is de enige provider die een persoonlijk IP heeft. Alle andere kunnen te pas en onpas je IP veranderen en dan ben je je toegangspoort kwijt en moet je thuis eerst kijken wat je nieuwe IP is.
Dan heb je een PC of laptop nodig met bij voorkeur ook een SSD maar die kan dan een stuk kleiner omdat je de NAS als opslag kan gebruiken voor alle bestanden, op je PC/laptop oftewel je werkstation heb je alleen programma's en je bestanden staan veilig op de NAS en in Raid zijn beide schijven identiek. Gaat 1 schijf stuk dan raak je geen bestanden kwijt en krijg je een bericht van de NAS dat er wat mis is. Nieuwe schijf erin en klaar.
In dat werkstation moet dan een goede netwerkkaart zitten want dan haal je zonder problemen 100Mb/s en zelfs gigabit is mogelijk.
Met conventionele schijven en een goede netwerkkaart gaat het wel beter want veel netwerkkaarten gaan stiekem maar tot 30Mb/s.
Tegenwoordig hebben de werkstations ook altijd meerdere processoren maar vanuit Windows staat er standaard maar 1 aan dus via MSConfig de overige aanzetten, je hebt doorgaans een quad- of octacore.
Wil je de goedkoopste optie dan is het een kwestie van een schijf toevoegen aan je werkstation maar dan wel intern want een externe heeft een ontzettende beperking in de USB. De enige reden om bij een externe schijf voor een SSD te kiezen is omdat deze minder gevoelig is en je de schijf niet kan beschadigen als je deze niet op een vaste plaats hebt staan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik denk dat Nijn meerdere zaken moet aanschaffen.

Nijn wil ongelimiteerd filmen tijdens de rit(ten) en dan in een later stadium dat materiaal bewerken.

 

Ik denk dan te lezen:

1. Nijn wil onderweg op vakantie data kunnen verplaatsen om de microSD kaart in zijn Garmin Virb Ultra 30 te kunnen legen. Dat moet snel gebeuren en liefst zo voordelig mogelijk.

2. Onderweg op de motor, dus hoe kleiner, lichter en mobieler, hoe beter.

3. Nijn dient thuis toegang te hebben tot veel opslag voor veel data.

4. Tijdens het bewerken van video heb je snelle opslag nodig en rekenkracht.

 

In een iets andere variant had ik vroeger ook dit probleem. Ik heb dat toen opgelost door een adaptertje te kopen die ik kon koppelen aan de (toen) Micro-USB poort van mijn Android smartphone. In die adapter paste dan weer de microSD-card van zowel mijn fotocamera alsook van mijn filmcamera. Je kunt ook een kabeltje kopen dat op de poort van je smartphone past en vervolgens is te koppelen aan een USB-poort. Daarop kun Je dan een microSD kaartlezer aansluiten. Kabeltjes zat te vinden via bijvoorbeeld www.allekabels.nl.

 

In mijn smartphone had ik een flink grote microSD-kaart.

Ik koppelde dan mijn adaptertje aan mijn smartphone en plaatste in die adapter de te kopiëren microSD-kaart (van mijn fotocamera of van mijn filmcamera)..

Met behulp van een standaard bestandsbeheer programma kon ik dan de bestanden op die microSD-kaart benaderen en deze kopiëren naar de interne opslag van mijn telefoon.

Daarna koppelde ik dan mijn 2-TB harddisk aan mijn telefoon en kopieerde de bestanden weer van mijn smartphone naar die 2-TB harddisk. Dit was wel een harddisk met een externe voeding, omdat de smartphone niet voldoende energie kon genereren om die harde schijf te kunnen laten draaien.

Als alles gelukt was, koppelde ik weer de microSD kaart van mijn foto- of filmcamera en leegde die dan, zodat ik daar weer mee aan de slag kon de volgende dag.

Ook deed ik soms daarna nog, wanneer de WiFi in een hotel goed was de data dan via WiFi verzenden naar mijn opslag in de cloud. Dan ging ik gewoon lekker slapen, terwijl in de nachtelijke uren mijn data naar een commerciële cloud werd verzonden. Hierdoor realiseerde ik dan een tweede opslag die ook nog geografisch gescheiden was.

 

Thuis gekomen kopieerde ik die data allemaal naar mijn NAS.

Voor het bewerken kopieerde ik de gewenste data naar de harde schijf van mijn desktop PC om het dan te bewerken. Daarna de productie weer terug naar mijn NAS. Deze handeling, omdat de pc en het interne schijfgeheugen sneller is dan een NAS of externe opslag (schijf).

 

Met je huidige laptop kun je blijkbaar het materiaal bewerken. Je laptop is er dan dus geschikt voor. Alleen voor de opslag van gereed gekomen producties zoek je volgens mij opslag. Een NAS met meerdere schijven is zeker veilig. Daarnaast een kopie in de cloud is nog veiliger (geografisch gescheiden bij brand of diefstal) maar ik doe beiden, want zekerheid voor alles. (Ik denk dat ze mij nooit van te voren gaan bellen om aan te kondigen dat ze failliet gaan).

 

Door deze wijze kost het denk ik niet zo veel. Adaptertje om microSD te kunnen lezen en te kunnen koppelen aan je smartphone. Externe harde schijf 2,5 inch voor opslag onderweg.

 

Dan kun je altijd nog sparen voor een grotere opslag in de vorm van een externe harddisk of misschien zelfs wel een NAS voor thuis.

 

 

Succes met je afwegingen.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Iedereen bedankt voor de input!

 

Aficior beschrijft precies waar ik tegenaan loop. Ik heb een adapter voor mijn tablet, waar ik o.a. een draadloze muis op aan kan sluiten. Ik ga eens proberen of ik het truukje met de telefoon ook op mijn tablet voor elkaar krijg, dat zou het opslag probleem tijdelijk op moeten lossen.

 

Heb inmiddels ook uitgevogeld dat je met dropbox (heb een abonnement van 2TB) ook mappen alleen in de cloud op kan slaan. Dat scheelt me veel ruimte op de D schijf. Als ik dan wat wil bewerken upload ik het weer naar de laptop. Gaat niet snel, maar daar kan ik voorlopig wel even mee aan de slag. Kan ik nu in ieder geval even al mijn videos van vorig jaar op de laptop (uhh, in de cloud) opslaan en van de Virb afhalen.

 

Thanks!

 

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

Klik

 

Sorry voor de mega lange link.

Zou dit wat zijn?

aangepast door MichelDB
Lange link verkort
Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 weken later...

Gevonden!!#!&×₩¥§$

Zat in mijn reis-elektronica-zooi-tas. Goed georganiseerd dus... (Not).

 

Vanuit mijn huidige verblijfplaats helaas zeer moeilijk foto's te uploaden. Daarom alleen de productnaam. Ik hoop dat Google je kan helpen.

Kingston MobileLite G4 USB 3.0.

Ik heb deze indertijd in het buitenland gekocht. Geschikt voor SD-Card en MicroSD-Card.

Aan deze adapter koppelde ik een kabeltje die van de USB poort van dat adaptertje naar micro USB kon van mijn telefoon. Het kabeltje van mijn 220 Volt lader van mijn telefoon dus!!

 

Hartelijke groet,

Aficior

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

  • Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

    Je moet lid zijn om een opmerking te kunnen plaatsen of meer topics te kunnen zien

×
×
  • Nieuwe aanmaken...