Ga naar inhoud

Martijn

Forumlid
  • Items

    436
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    2

Alles dat geplaatst werd door Martijn

  1. In mijn vorige post had ik beschreven dat hij met meten de bypass 2 mm open staan Tav warme toestand. Dus bij koude motor meet ik 6.5 mm en als hij warm is en het toerental 1100rpm is meet ik 4.5 mm En dat evenredig op de andere 'schuifjes' Ik weet alleen niet of deze slag normaal of te klein is. Als deze slag te kort is, dan zou ik kunnen zeggen dat het wax element niet volledig functioneert.
  2. Oké, bedankt voor de uitleg. Gisteren dus wel geprobeerd en zoals door jullie verwacht geen resultaat. Bij het loskoppelen van de bobines merk/hoor je verandering in de loop van het blok. Nu nog verder onderzoeken. Maar 80,- voor de proef van het wax element vindt ik ook wel wat.
  3. Maar idd alleen koude start is het probleem. Eenmaal warm, starten en lopen
  4. Ga morgen kijken wat er gebeurt met airbox gemonteerd en sensor afgekoppeld. Mocht dit niets brengen dan de bobines 1 voor 1 los koppelen. Was een tip van een monteur, aangezien het lastig te beoordelen is bij een v4 als alle cilinders goed meedoen? Wat ik wel meen te merken, is dat hij op constante snelheid constant aan het corrigeren is. Een beetje aan/uit of stotteren. Maar net hoe je het moet uitleggen. En dit is niet in het gebeid van het vtec moment. Maar wat iedereen wel zal begrijpen, je gaat nu natuurlijk overal op letten en iets achter zoeken.
  5. Goedenavond iedereen, Het volgende, Mijn vtec (2006) en 85.000km heeft problemen met de koude start. Hij komt niet op toeren, ik moet handmatig wat gas bijgeven, anders slaat hij af. Dit probleem sluimert eigenlijk al een jaar, maar ben er nu echt flauw van. Het volgende ondertussen vervangen, accu (deze zakte onder de 10 volt bij starten, en werd leeg getrokken) Bij regulier onderhoud, luchtfilter, olie en oliefilter, koelvloeistof (voegt niets toe, maar voor het complete plaatje) Bougies zijn vervangen, ik had geen idee hoelang of dat deze er al inzaten. Deze waren aardig zwart, maar wel binnen spec. wat betreft maatvoering. Tank brandstof erdoorheen gereden in combinatie met Forté injectie reiniger. Gasklephuis, de stangetjes en palletjes/schuivjes allemaal schoongemaakt en gesmeerd/gangbaar en schoongemaakt. Nu was er voor mij de angst dat of het beruchte wax-element overleden zou zijn. Vanmorgen dus luchtfilterbak eraf en met een schuifmaat de afstand gemeten hoever de "bypass" uit staan (gemeten in koude stand). Toen de motor gestart, wat schetst mij verbazing? De motor trekt meteen na het starten toeren tot ongeveer 1900 toeren. Redelijk snel, zie je het wax element zijn werk doen en hoor je de toeren zakken naar een normale 1100 toeren. De bypass is ongeveer 2 mm naar binnen geschoven door het wax-element. Nu dus de vraag.. Waar zou ik het nog kunnen zoeken? Zal er een foute waarde doorgegeven (kunnen) worden door de sensor welke in het luchtfilterbak zit? Aangezien als ik deze losgekoppeld heb, hij wel op toeren komt. Of mocht het in de synchronisatie van de SV's kunnen liggen? En kan dit uitgelezen worden?? Wie oh wie heeft nog ideeën of suggesties?
  6. Is nog geen antwoord op ts zijn vraag... Maar zal waarschijnlijk wel kunnen, als je alles eruit trekt. Als het geluid dan nog mooi is??? Geen idee, zou denk ik dan eerder voor een andere after market uitlaat gaan.
  7. is het al weekend???

  8. Heb ik op dat moment niets raars aan gezien. Kan nog met een los magneetje Door de oude olie heen, kijken of er idd geen metaal inzit.
  9. Pfoei...schrik. Beterschap en succes met herstel
  10. Wat ik bedoelde met olie sluit ik uit, is dat het probleem aan het einde van het seizoen begonnen is, voordat ik in de winterstop de olie heb ververst. Ketting en kettingwiel zijn allebei 1 a 2 seizoenen geleden vervangen. nog geen 10.000 km terug en word regelmatig gesmeerd(eerder teveel als te weinig). zal nog wel even voor de zekerheid de spanning controleren. Het kraken/krassen hoor je wanneer er GEEN overbrengen is doordat hij schijnbaar niet goed in de versnelling valt (volgens mij de 2e versnelling), dus kan alleen maar naar mijn idee uit het blok/versnellingsbak komen. Maar idd, bij inknijpen koppeling is de ratel wel verdwenen(wordt minder). We blijfen gewoon rustig door zoeken en door rijden.
  11. Olie sluit ik uit omdat het vorig jaar aan het einde van het seizoen begonnen is. Andere laarzen is het probleem ook niet. Er zit nu bij stationair draaiende motor ook een ratel in welke ervoor niet aanwezig was.(en ja ga nu natuurlijk overal op letten en zoeken). Nou heb ik mij laten vertellen dat het schakelasje zelf een veroorzaker zou kunnen zijn? Iets met versleten veertjes/palletjes? Mvg Martijn Fidom
  12. Ik heb sinds eind vorig seizoen een probleem(af en toe) Vorig jaar "schakelde" ik mis bij het wegrijden van de stoplichten(dacht ik). Hierbij kwam de versnelling in een soort van valse vrij, waarbij er een schrapend/ratelend/krassend geluid uit de versnellingsbak kwam (dit was bij een koude motor). Hierna geen probleem weer gehad. Netjes onderhoud gepleegd in de winter, olie gewisseld, zowel motorolie, remvloeistof en koppelingsvloeistof. Voor een paar weken terug bij het terugschakelen voor een bocht hetzelfde verhaal, geen overbrenging meer en een boel gekraak/gekras uit de bak. dit was bij een goed warme motor. Vandaag weer bij een relatief koude motor, een half goede opname vanuit de koppeling, met slippende koppeling maakte hij in lichtere vorm dit krassende geluid, hierna bij het opschakelen was het weer goed en geen last weer gehad. Het lijkt erop dat het voornamelijk in de 1e/2e versnelling gebeurt, maar niet constant dat is het vreemde. Warm of koud blok maakt dus ook niet uit. Ketting is vorig jaar vervangen, dus ook niet het probleem voor het geluid, en dat heeft geen invloed op de valse vrij. motor(Vtec uit 2006) heeft nu een 84.000 km gelopen, ik neig persoonlijk een beetje naar koppelingsgroep, maar of daar ook het gekraak/gekras bij hoort? Wie o wie heeft er suggesties?
  13. Ik was een beetje aan het zoeken naar de verschillen tussen bougies toen ik deze site(PDF) tegen kwam, en wou hem jullie niet onthouden. Misschien een leuke aanvulling op "hoe werkt"? Daar er al een kort stukje uitleg over de bougie staat. http://www.oudebromfiets.nl/progamma/Alles_over_Bougies[1].pdf
  14. En hoezo uitbalanceren? Kan me er niet echt een voorstelling van maken. Dat het in een lek gaat zitten wil ik nog wel eens geloven. Verder...
  15. Pilot road 3 vorige week vervangen voor de 4(achterband). Heb geen problemen ondervonden met de 3, dus zal mij benieuwen Hoe de 4 het gaat doen.
  16. Heb geen idee hoeveel tijd het voor een onervaren persoon kost om te demonteren, olie wisselen en weer opbouwen. Maar planning was rustig bij mijn schoonouders te doen. Hebben een grote garage waar het rustig een dag zou kunnen blijven liggen.
  17. @bullmoose. Waar en hoe ik ook zocht, ik kwam niet achter de andere methode. Zodoende dat ik hier ook de vraag heb geplaatst. @bvanes, ik heb de vfr nu ruim 1,5 jaar en ruim 11.000km en geen idee wanneer de laatste keer alle vloeistoffen vervangen zijn. Bij controle van de koppelingsvloeistof bleek hier al vlokken in te zitten. Zodoende wil ik nu toch ook de olie in de voorvork vervangen. Dan weet ik tenminste de status daarvan en of er eventueel reparaties aankomen.
  18. Maar het komt erop neer dat wil je het goed doen, dan kun je het beste gewoon de veerpoten eruit halen. En de manier waar mijn collega het over had niet per definitie fout is. Maar zitten iets meer haken en ogen aan.
  19. Ik had laatst een gedachtenwisseling met een collega. Ik gaf aan dat ik de vorkolie wou wissellen en dus de poten eruit ging halen. Hij zei dat bij enkel een olie wissel hij de poten zelf erin laat zitten, maar de bout onder in de poot(Van de bevestiging van de demper geloof ik) eruit draait en op die manier gewoon de olie eruit laat lopen, nieuwe olie afmeten qua hoeveelheid en dus links en rechts dezelfde hoeveelheid erin. Nou was mijn vraag, is er een reden voor dat iedereen hier de poten demonteerd of is dat omdat ooit iemand dat zo heeft bedacht en de rest "gewoon" hetzelfde is gaan doen. Kan mij voorstellen dat het moet ivm het meten van de luchtkamer (horizontaal) en het spoelen zal waarschijnlijk ook makkelijker wezen bij volledige demontage. Ik heb geen idee of er ergens olie kan achterblijven als ze nog gemonteerd zijn en of het uberhaupt een probleem geeft om de bout onderin te lossen\te verwijderen. Wie o wie heeft hier een antwoord op.
  20. Gisteren in Nieuwleusen een oranje vtec. Zag er netjes uit
  21. Vanmorgen een candy red vtec met leovince uitlaat in Hoogeveen. Berijder had leren pak met rode en zwarte kleurstelling.
  22. Gisteravond een rode 800fi (volgens mij) op rotonde het haagje/schutstraat in Hoogeveen om 21.30
×
×
  • Nieuwe aanmaken...