Jump to content

VFR probeert Bullmoose af te schudden


Bullmoose
 Share

Recommended Posts

Beste mede forummers,

 

Gisteren heb ik voor het eerst een "low-speed speed whobble" meegemaakt. Net getankt, binnen de bebouwde kom, snelheid ongeveer 40 km per uur, op een verlaten rechte strak geasfalteerde weg. Ik dacht, hé, ik heb de pols-klittenbandjes van mijn handschoenen niet vastgemaakt, ik ga rechtopzitten, laat even het stuur los om met de ene hand het polsriempje van mijn andere hand alsnog te sluiten, en ineens ontstaat een heftige trilling / zwabberen van mijn voorvork. Natuurlijk meteen beetgepakt, maar het duurde toch nog enkele seconden voor ik 'm stil had / voordat de snelheid verder had kunnen zakken.

 

Een paar honder meter verderop met succes geprobeerd of ik deze trilling ook zelf kon opwekken, dat was meteen een "ok, niet meer doen" ervaring.

 

Voor mij is dit nieuw, voor mijn VFR ook. Kan iemand deze ervaring delen en tevens ook een remedie? Zelf denk ik aan het controleren van voorbandspanning, dempingsolieniveau, eventuele scheefstand van de kroonplaten ten opzichte van elkaar?

 

Bullmoose

Link to comment
Share on other sites

Ik heb dit ook gehad met mijn vorige (RC362).

Maar dan bij een snelheid van 80 kilometer per uur.

Als ik het stuur losliet ging hij steeds heftiger wiebelen.

 

Na veel zoeken en proberen bleek het bij mij het balhoofdlager te zijn...

Deze vervangen, probleem opgelost!

Link to comment
Share on other sites

Inderdaad zijn de meest waarschijnlijke oorzaken al genoemd:

- bandenspanning (voor EN achter)

- balhoofdlager (ingeslagen of te los)

- wiellagers / naaflagers

- achterbruglagers (swingarmlagers)

- bandenprobleem (cupping of karkasbreuk)

- vering/demping-probleem

Link to comment
Share on other sites

Ik heb ooit enkele cursussen op circuit gevolgd en het is daar wel eens aan bod gekomen, wanneer het zich voordoet zou een stevige tik op de achterrem het trillen op dat moment onmiddellijk moeten doen stoppen(zorg wel dat de handen aan het stuur zitten). Ik heb het zelf nog nooit voorgehad dus weet niet of het effectief werkt. Het is een oplossing om het trillen op dat moment te doen stoppen maar de echte oplossingen zal je hier boven moeten zoeken.

Edited by MVG
Link to comment
Share on other sites

Ik heb bij mijn vorige vfr(rcI) en mijn huidige(rcII) hetzelfde probleem gehad rond de 80 km per uur. In het eerste geval was het na het wisselen van alleen de voorband verdwenen; in het tweede geval na bandenwissel voor en achter. Het is hoe dan ook goed om, los van de band(en), goed te kijken naar de staat van onderhoud van de voorpartij. Speling op achterbrug en achterwiellager kan, maar komt voor zover ik weet niet zo vaak voor bij een VFR. Als je de voorkant goed in orde hebt(veren, vorkolie+luchtkamer, balhoofdlager, wiellagers, juiste montage van het geheel; rijdt de viffer sowieso stukken beter dan wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud of onjuiste montage is mijn ervaring. Het is dus zeker de moeite waard om daar goed naar te kijken.

Edited by VFoRever
Link to comment
Share on other sites

Heb het ook gehad bij die van mij. Aan komen rijden bij het stoplicht en bij uitvieren handen los dus kilometertje of 30 was het zwabberen.

Nieuw setje banden was de oplossing.

Link to comment
Share on other sites

Mijn VFR800 had dit bij hoge snelheden. Zodra ik (in DL) de 190 aantikte, had ik soort gelijk gedrag. Harder werd gewoon eng. Destijds bij AFS geweest. Veren voor en achter vervangen voor Hyperpro. Hyperpro zelf constateerde dat mijn balhoofdlager versleten was. Na vervanging hiervan stuurde de 800 weer conform verwachting, ook op hogere snelheden. Ik zou als eerste je balhoofdlager (laten) controleren. (Hyperpro zit in Alphen, om de hoek)

Link to comment
Share on other sites

naar het schijnt kan een topkoffer je probleem versterken?

ik heb er ook een beetje last van bij uitrijden op lagere snelheden, maar ik rij op al wat oudere banden en met topkoffer.

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Create New...