Jump to content

voor- en achterrem gebruiken


berndw
 Share

Recommended Posts

Vraagje van een (bijna hopelijk) beginnend VFR rijder. Met lessen wordt er heel erg gehamerd op het tegelijkertijd remmen met voor- en achterrem. Wel uiteraard een andere verhouding, maar wel tegelijkertijd.

Mijn 800fi is uitgerust met het welbekende DCBS. Is de noodzaak beide remmen te gebruiken nog wel even hoog als bij een motor die geen DCBS heeft? Of is het iets minder noodzakelijk, maar zeker nog wel aan te raden.

 

Gr,

Bernd

 

 

Link to comment
Share on other sites

Met de voorrem gebruik je maar 2 van de 3 zuigers van de voorrem, met de achterem en voorrem tegelijktertijd, gebruik je alle 3 de zuigers. Met de achterem gebruik je voor maar 1 zuiger. Maximale remkracht haal je dus met beide.

 

Op mijn oude VFR zonder dcbs, geruik ik de achterem alleen bij manouvreren en om de fiets te stabiliseren. Als ik hard doorrem heeft de achterkant de neiging om omhoog te komen, dan heeft de achterrem geen zin meer.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Vroembert was me te snel af :P


"Het betreft een integraal remsysteem waarbij door de bediening van het remhendel twee van de drie remzuigers in de voorste remklauwen worden geactiveerd. De linker remklauw kantelt en bedient daardoor de achterrem.

Met de voetrem worden de middelste zuigers in alle remklauwen bediend. Via hetzelfde principe vergroot ook hier de linker remklauw de werking van de achterrem"


kort gezegd: ja je moet idealiter nogsteed beide remmen gebruiken om de kortste remweg te halen omdat je bij enkel voor/achterrem niet alle remzuigers worden gebruikt,


echter was een ander doel van DCBS het verbeteren van de stabiliteit tijdens het remmen.

Edited by fabian548
Link to comment
Share on other sites

Om jouw vraag te benatwoorden: Nee, die noodzaak is bij een DCBS-motor minder dan bij een niet-DCBS-motor.
Ikzelf gebruik bij normaal rijden vrijwel alleen mijn achterrem, waarbij ik tijdens het remmen ook een beetje gas bijgeef om de ketting trekkend te houden.
Alleen als ik meer remvertraging nodig heb pak ik de voorrem erbij.

Link to comment
Share on other sites

Op de VFR (dcbs) gebruik ik vrijwel ook alleen mijn voetrem, als even gas terug niet voldoende is om de gewenste snelheid te halen, tenzij ik aanzienlijk moet remmen.

Op de Kawasaki pak ik veel vaker de voorrem erbij. (geen dcbs)

 

Daarnaast merk ik ook wel verschil met remmen manoeuvreren/ hele scherpen bochten nemen. Met de VFR toch iets minder prettig omdat de motor dan ook aan de voorkant reageert (duikt iets) bij gebruik met de voetrem.

 

Belangrijkste is dat je weet hoeveel remvertraging je kan produceren. Gewoon een keer de AVB oefeningen proberen op een lege parkeerplaats met je eigen fiets, of op de weg mits je er geen verkeer mee hindert uiteraard.

Edited by RoelH
Link to comment
Share on other sites

Grappig, ik rem juist veel met de voorrem, en alleen bij hogere snelheden waarbij forser remmen noodzakelijk is of in de bergen pak ik de achterrem erbij. Zoveel mensen, zoveel remstijlen. Gewoon remmen op de manier die je zelf het meeste vertrouwen geeft,dat lijkt me het belangrijkste. En die manier, zoals Roel al aangeeft, (op een gecontroleerde manier) uitproberen.

Edited by Nijn
Link to comment
Share on other sites

Inderdaad grappig. Ik doe het hetzelfde als Nijn. Maar pak wel altijd de achterrem er lichtjes met de voetbeweging bij. Dat is om het automatisme er in te houden. Das misschien een keer echt nodig. Een tip van de instructeur.

Link to comment
Share on other sites

Bij hard remmen is het juist de bedoeling om eerst achter aan te zetten en dan voor erbij te pakken. Hiermee voorkom/verminder je het duiken en haal je een maximale remvertraging.

Dit is ook het doel van de DCBS maar is minder effectief omdat de remcilinder voor de achterkant pas bij remkracht op de voorkant bedient wordt.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Het is natuurlijk ook rijstijl afhankelijk en waar je rijdt. Bij rustig toeren rem ik ook veel af op de motor (wat ook per motor verschillend is). Een beetje bijremmen doe ik dan met de voetrem. Ga ik sportiever rijden dan zal de voorrem uiteraard meer worden gebruikt omdat daar toch je meeste remvermogen zit.

Het "milieubewuste" rijden, in een (te)hoge versnelling tot een verkeerslicht uit laten lopen ben ik persoonlijk gelijk mee gestopt, al waren ze er bij mij met het motorrijbewijs minder fanatiek op dan bij de auto (zelfde rijschool). Ik zit graag in de juiste versnelling als ik een ontwijkmanoeuvre moet uitvoeren.

Edited by RoelH
Link to comment
Share on other sites

Ik snap denk ik wel wat men bedoeld en waarom met vaak alleen de achterrem gebruikt.

Bij de VFR met dcbs zoals mijn eigen 800fi kan je doordat de voorkant ook mee doet behoorlijk vertragen met de achterrem, hierbij blijft de motor lekker stabiel en hij heeft minder neiging te duiken dan bij het remmen met de voorkant, ook heb je je de rechterhand vrij voor andere dingen.

Is dit de juiste manier bij hard remmen? Nee dat niet, bij hard remmen heb je altijd de voorrem nodig, het gebruik van de achterrem zorgt vooral voor stabiliteit. Zoals Ray al zei zet je in de ideale situatie eerst de achterrem aan en gelijk erna de voorrem waarbij je de remdruk gelijkelijk maar snel opbouwt.

Ik weet uit ervaring dat je mede door het dcbs ontiegelijk hard kunt remmen met de VFR zelfs wanneer je alleen de voorrem hevel gebruikt, ondanks dat sommige mensen beweren dat 't dcbs niet helpt heb ik hier echt een andere mening over.

Voorbeeld, Tijdens een circuit training ging m'n voorrijder op z'n R1 rechtdoor, ik had eigenlijk nog meer snelheid dan hem omdat ik hem volgde en 't gat aan 't dichtrijden was, hij schatte de bocht verkeerd in en verremde zich en moest uiteindelijk rechtdoor ipv de bocht in. Ik deed gewoon wat me geleerd was en remde goed door waarna ik prima mijn bocht kon maken, waarbij ik dacht zo met die remmen van die vfr zit 't dus wel goed.

Link to comment
Share on other sites

Ik rem vrijwel uitsluitend alleen met de voorrem, daarmee is keihard te remmen. Volgens mij zorgt het DCBS er dan voor dat de zuiger van de achterrem net iets eerder wordt aangezet. Correct me if i'm wrong. Goed voor de stabiliteit, duikt minder, geeft meer begindruk op het voorwiel. Ik gebruik de achterrem af en toe om de boel gangbaar te houden en het gevoel te behouden. Zou ik in bij plotselinge remacties de achterrem ook vol belasten, blokkeert het achterwiel en daar heb ik niks aan. Door te concentreren op de voorrem rem ik persoonlijk beter. Maar inderdaad, ieder zijn eigen stijl. Heb je ABS, rem je ook weer anders. Misschien dat ik dan de achterrem er vaker bij zou pakken.

De handleiding zegt: gewoon voor en achter tegelijk remmen zoals bij een conventioneel systeem.

Link to comment
Share on other sites

 Share

  • Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

    Je moet lid zijn om een opmerking te kunnen plaatsen of meer topics te kunnen zien

×
×
  • Create New...