Jump to content

Koelvest


Miel_H
 Share

Recommended Posts


Met het aanhoudende warme weer en een paar inzetten als verkeersregelaar op de agenda maar eens een koelvest gekocht.
2851e4c643dce23b41bbf9b1b923fa78.jpg

 

 

@Ray: hoe lang heb je nou voordeel van dat koelvest met dit weer. Continu profijt er van of verliest het vest na een bepaalde tijd zijn werking?

 

Topic afgesplitst van het aankopenshow/off topic

Edited by Arno71
Link to comment
Share on other sites

Deze dompel je onder water voor een minuut of 2 en dan wring je hem licht uit (eventueel de binnenkant droogvegen met een doekje).

De koeltijd is dan afhankelijk van temperatuur, luchtvochtigheid en je jas (hoe meer ventilatie hoe meer koeling en hoe korter de werking) en is opgegeven tussen de 2 en 8 uur.

Straks moet ik nog even terug naar de zaak om af te sluiten en dan wil ik even met de motor gaan en meteen een klein rondje doen om de balhoofdlagers te testen en zich eventueel te laten zetten voor dat ik het verkeer ga regelen en dan test ik meteen het vest even.

Donderdag komt dan een echte test tijdens de inzet. Als het kort uitvalt dan kan je natuurlijk bij een koffiestop de boel weer nat maken.

De gewenste is een zogenaamd dry vest en die vul je met water en deze is van binnen ook anders waardoor het meer geregeld is hoe het water verbruikt wordt, bij deze versie wordt een koeltijd van 1 tot 3 dagen opgegeven maar tussen deze verse en die ik wil zit ook bijna €100 verschil.

Link to comment
Share on other sites

In principe wel maar het het zuigt zich vol en laat het zo langzaam los dat het wel verdampt om het lichaam te koelen maar zo langzaam dat je er niet nat van wordt (als het goed is).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bestaan er geen elektrische koelvesten? Ik vermoed dat deze teveel vermogen vragen om voldoende te koelen, maar met het surplus aan vermogen dat de dynamo van de vfr levert, misschien toch mogelijk?

Link to comment
Share on other sites

@Ray: hoe lang heb je nou voordeel van dat koelvest met dit weer. Continu profijt er van of verliest het vest na een bepaalde tijd zijn werking?

Ik heb zelf in 2014 een Macna Dry Coolingvest gekocht, toen voor €107,- . Die vul je 's morgens met een halve liter koud water. Het water verdampt langzaam en zelfs aan het eind van een dag voelt het vest koeler aan dan de omgeving. Je blijft hier zelf droog bij.
Link to comment
Share on other sites

Ik ben benieuwd naar je eerste ervaring met dat vest. Zit te denken om zelf ook zo'n vest aan te schaffen.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ik heb zo'n vest gebruikt in o.a. Corsica, Ardèche en Toscane. T-shirt wordt echt wel nat, but who cares? Anderhalf a twee uur verkoeling, ook bij 37c. Ventilatie is erg belangrijk voor de werking. Voeten en hoofd zijn dan nog het grootste probleem. Nadien gewoon even weer nat maken en je kan verder. Met hemd en das gaat het niet samen...

Link to comment
Share on other sites

@Modjes. Misschien afsplitsen naar een koelvest topic?

Voor nu even een eerste indruk.

Je wordt inderdaad wel wat vochtig maar in combinatie met de Lidl thermo set is dat niet vervelend.

Ik heb een leren jas met een lichte perforatie en het wordt niet echt koel maar voelt wel als een fris briesje terwijl die er niet was (hier in Limburg is het nu een hete lucht oven).

Bij stilstand is het frisse briesje wel weg maar je raakt wel minder snel overhit, dit heb ik kunnen testen omdat ik mijn nieuwe telefoon heb aangesloten op de Garmin en de helm maar toen ik een muziekje op wilde zetten klopte er iets niet en dat moest ik natuurlijk wel meteen oplossen :blush:

 

De Macna Dry die bjauto noemde is het vest wat ik wilde, deze heeft echter een opvolger op komst en bij de een staat er dat deze vanaf 18 aug. leverbaar is en bij een ander wordt aangegeven dat de leverdatum niet bekend is. Het oude model had ik ergens gezien voor €126,95 en die zou daar pas de 12e verstuurd worden en nu is de oude ook bij Termaat in de aanbieding voor €125 :angry: (eergisteren nog bijna 140).

Link to comment
Share on other sites

Ik ga morgen in Someren een inuteq koelvest nanuq black halen (is volgens mij hetzelfde wat Ray heeft). Daar hadden ze er nog in diverse maten. Op dit moment wacht ik nog ff met uitgaves voor een duurder vest vooral ook omdat wat ik zo gelezen heb die vesten het beste werken in combinatie met een doorwaai jas. En die kosten ook een aantal euries.

 

Maar voor nu alle koeling die ik kan krijgen is mee genomen. :crossy:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Het vest van Ray, is veel goedkoper en effectiever dan een electrische variant. Bij de electrische variant moet je in feite een koelkast op je rug meeslepen.

Ja, bij bepaalde modellen (zoals Rev-it ze verkoopt) trek je een nat/vochtig vest aan. De werken goed maar de tijdsduur is beperkt. Hoe meer ventilatie, hoe meer er verdampt dus hoe sneller het vest weer droog is.

Macna verkoopt ook een model waarbij je 0,5 liter in het vest giet. Het vest zelf wordt niet nat. Deze versie werkt vooral goed als de jas zelf goed ventileert. Onder een Gore-Tex pak doet dit type niet zo veel (is mijn ervaring) maar je kan wel probleemloos een dag doen met dit type koelvest.

Link to comment
Share on other sites

 Share

  • Maak een account aan of meld je aan om een opmerking te plaatsen

    Je moet lid zijn om een opmerking te kunnen plaatsen of meer topics te kunnen zien

×
×
  • Create New...